Begrepet Deliberate practice kommer fra forskeren K.A. Ericsson og hans bok “The Cambridge Handbook of Expertise and Expert Performance”. Ericsson studerte hva som gjør at noen blir veldig godepå sitt felt, og så bl.a. på områder som sjakk, musikk og kirurgi. I 2007 kom Scott Miller over begrepet og omtalte det i artikkelen “Supershrinks: What´s the secret of their success». Siden den gang har han og kollegaer jobbet med å finne ut hvordan Deliberate Practice kan anvendes innen det psykiske helsefeltet. Selv har jeg jobbet med begrepet siden 2010, og sammen med mine kollegaer i Stangehjelpa utforsket hvordan man kan trene bevisst og målrettet. Den danske psykologen Susanne Bargmann oversatte begrepet til Bevisst Målrettet Trening, og det er også det begrepet vi bruker i Norge. I Stangehjelpa kaller vi det for Ferdighetstreningen. Etter at jeg sluttet i Stangehjelpa høsten 2019 og startet en liten klinisk praksis vinteren 2020, har jeg fortsatt å benytte meg av denne måten å forbedre meg selv på. Det har gitt gode resultater.

Jeg har undervist i Bevisst MålrettetTrening i flere år. Ettersom jeg har fått mer erfaring med å utvikle andre terapeuter (i Stangehjelpa og veiledning ellers) og meg selv har det blitt mer tydelig hva vi terapeuter trenger å øve på, og hvordan vi må øve, for å gi bedre hjelp. Jeg har nå utviklet en workshop på en eller to dager for Bevisst Målrettet trening for å gi tjenester starthjelp til hvordan denne typen trening kan se ut. Men husk, Bevisst Målrettet trening er noe man må gjøre hver uke for å bli bedre, og hvor mye innsats man legger inn har alt å si for resultatene.

Tilbakemeldinger
Tilbakemeldinger er helt avgjørende for å lykkes med Bevisst Målrettet Trening. Vi trenger tilbakemeldinger på hva vi lykkes med, og hva vi ikke lykkes med. Uten dette vil vi øve i blinde. Work-shopen forutsetter at man er i gang med å innføre et tilbakemeldingsverktøy (FIT eller lignende). Uten dette vet man ikke hva man skal øve på. Det er kun de vi skal hjelpe som kan fortelle oss om vi lykkes eller ikke. Uten tilbakemeldinger fra dem, vil vi heller ikke være i stand til å forbedre oss.

Kreativitet
For å utvikle og forbedre oss er kreativitet en viktig ingrediens. Kreativitet er en ferdighet som kan øves opp, og i workshopen vil man lære hvordan man kan innføre enkle kreative øvelser i hverdagen i tjenesten. Dette vil stimulere nytenkning, motivasjon og arbeidsglede.

Innhold i 1-dag workshop

Hva er Deliberate practice / Bevisst målrettet trening
Forskning og teori

Rammer og innhold i Ferdighetstreningen
Når et lærende tankesett og kreativitet er på plass kan vi gå løs på selve Ferdighetstreningen. Jeg har utviklet en oversikt over læringsmål som vi går gjennom, for å identifisere hva det er den enkelte ansatte trenger å øve på. Hvilket læringsmål man velger bestemmes på bakgrunn av tilbakemeldingene man har fått gjennom FIT/tilbakemeldingskulturen i tjenesten. Å arbeide med læringsmålene over tid vil være det mest sentrale elementet for å forbedre seg som terapeut.
- Gjennomgang av Læringsmål
- Øvelser for hvordan jobbe kreativt
- Utvikle et større repertoar av setninger/tonefall/ansiktsuttrykk/kroppsspråk i tråd med læringsmålet.

Innhold i 2-dager workshop

Hva er Deliberate practice / Bevisst målrettet trening
Forskning og teori

Mentale innstillinger
Å utvikle seg basert på tilbakemeldinger er mentalt krevende og forutsetter en prøve og feile innstilling. Forskeren og psykologen Carol Dweck beskriver to ulike tankesett som vi veksler mellom når vi møter på utfordringer. Disse er Growth Mindset og Fixed Mindset, som kan oversettes til et vekstorientert/ lærende tankesett og et fastlåst tankesett. I workshopen utforsker vi disse tankesettene, og lærer hvordan ansatte kan utvikle et vekstorientert tankesett som kreves for Bevisst Målrettet trening.

Rammer og innhold i Ferdighetstreningen
Når et lærende tankesett og kreativitet er på plass kan vi gå løs på selve Ferdighetstreningen. Jeg har utviklet en oversikt over læringsmål som vi går gjennom, for å identifisere hva det er den enkelte ansatte trenger å øve på. Hvilket læringsmål man velger bestemmes på bakgrunn av tilbakemeldingene man har fått gjennom FIT/tilbakemeldingskulturen i tjenesten. Å arbeide med læringsmålene over tid vil være det mest sentrale elementet for å forbedre seg som terapeut. På workshopen lærer man hvordan planlegger og gjennomfører Ferdighetstrening i tjenesten:
- Struktur på treningen gjennom uka/året
- Gjennomgang av Læringsmål
- Øvelser for hvordan jobbe kreativt
- Rollespill for å øve på læringsmålene
- Utvikle et større repertoar av setninger/tonefall/ansiktsuttrykk/kroppsspråk i tråd med læringsmålet.

Last ned Læringsmål for Bevisst målrettet trening (Deliberate practie).

Bevisst målrettet trening / Deliberate practice

Hør på samtalen jeg har med Daryl Chow om Deliberate practice på min podkast Birgit inviterer. Samtalen kan høres her eller strømmes fra Spotify, Applevpodcast mm.